Jak zwracacie się do osób duchownych??

Tematy zamknięte, stare, off-topy i inne (tylko do odczytu)

Moderator: Moderatorzy

Jak zwracacie się do osób duchownych??

Postprzez cel.lu » 23 lipca 2010 , 10:57

"proszę księdza" czy "proszę pana"
"szczęść Boże?" czy "dzień dobry"/"do widzenia"?
itd.
Jako ateistka nie miałam kontaktu z kościołem i jego pracownikami, ale ostatnio załatwiam apostazję, co wymaga telefonów i dość częstych kontaktów (problem z parafią chrztu). I czuję się dziwnie - nie będę mówiła "po ichniemu", bo trąci to hipokryzją. Ostatnio mnie poprawiono, że mówi się "Z Bogiem",a nie "do widzenia"...a była to siostra, którą wcześniej poinformowałam, że planuję apostazję.
Jak Wy do tego podchodzicie?
cel.lu

Gadu-Gadu: 0

Re: Jak zwracacie się do osób duchownych??

Postprzez UnGod » 23 lipca 2010 , 11:10

He he, w tym roku specjalnie się wbiłem do rodziców na kolędę i w trakcie dwugodzinnej dyskusji (matka namówiła księdza, żeby przyszedł na koniec kolędy posiedzieć u nas - biedna miała nadzieję, że ksiądz tchnie we mnie łaskę) podczas której matka się popłakała, a ojca zalewała krew; zwracałem się tylko i wyłącznie per "pan" a na koniec oczywiście do widzenia :)
Oczywiście byłem poprawiany kilkakrotnie, jak powinno się zwracać, ale dla mnie też trąci hipokryzją mówienie "z bogiem" "szczęść boże" i temu podobnych rzeczy.
"Już samo życie jest wystarczającym cudem"
Mervyn Peake
UnGod

Postprzez Lucky » 23 lipca 2010 , 14:08

cel.lu napisał(a):"proszę księdza" czy "proszę pana"
"szczęść Boże?" czy "dzień dobry"/"do widzenia"?
itd.
Jako ateistka nie miałam kontaktu z kościołem i jego pracownikami, ale ostatnio załatwiam apostazję, co wymaga telefonów i dość częstych kontaktów (problem z parafią chrztu). I czuję się dziwnie - nie będę mówiła "po ichniemu", bo trąci to hipokryzją. Ostatnio mnie poprawiono, że mówi się "Z Bogiem",a nie "do widzenia"...a była to siostra, którą wcześniej poinformowałam, że planuję apostazję.
Jak Wy do tego podchodzicie?

W zasadzie nie spotykam. Jeśli już, to proszę pana i dzień dobry / do widzenia.
Choć jadę przez ciemną dolinę, niczego nie muszę się lękać, bo TomTom jest moim pasterzem, prostymi ścieżkami prowadzi.
Lucky

Gadu-Gadu: 0

Postprzez nerdol » 23 lipca 2010 , 14:42

wydaje mi się że już był wątek na ten temat
nie tykam ścierwa
nie ma boga, jest MOTÓR
nerdol

Postprzez janeel » 23 lipca 2010 , 18:29

Istotnie:
viewtopic.php?f=2&t=761&hilit=prosz%C4%99+pana

Ja mówię "po ichniemu" bo idę tam załatwiać sprawę i nie mam czasu na kłótnie nie na temat ;-). W powyższym temacie jest super wypowiedź Żółwia na temat "dlaczego uważamy, że mówienie proszę księdza kogokolwiek nobilituje". Polecam!

Ten temat zamykam.
janeel
Strażniczka piekieł

Gadu-Gadu: 18231239

Powrót do Archiwum